Commissie Voeding
De vaste Commissie Voeding richt zich op vraagstukken over voeding en gezondheid. De commissie stelt de voedingsnormen vast (referentiewaarden voor inname van energie en voedingsstoffen) en volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van voedingsonderwerpen die sterk in de maatschappelijke belangstelling staan, zoals voeding tijdens de eerste duizend dagen, de obesitasepidemie, voeding en duurzaamheid, voeding en gedrag, en voeding bij ziekte.
Adviseren over de Richtlijnen goede voeding is een vaste taak van de Gezondheidsraad; de laatste versie stamt uit 2015. Ondertussen heeft de commissie op verzoek van de staatssecretaris van VWS de toepasbaarheid van de Richtlijnen goede voeding 2015 onderzocht voor mensen met cardiometabole aandoeningen. Daarover is advies uitgebracht in twee deeladviezen:
-
Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2 (16 november 2021)
-
Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose (7 februari 2023)
De Commissie Voeding is in 2023 gestart met het werk voor de volgende actualisatie. De commissie evalueert op basis van de huidige stand van wetenschap of de bestaande Richtlijnen goede voeding gehandhaafd kunnen blijven of moeten worden aangepast. Ook gaat de commissie na of er een wetenschappelijke basis is voor nieuwe richtlijnen. De Richtlijnen goede voeding zijn gericht op de preventie van chronische ziekten, maar daarnaast worden ook milieuaspecten meegewogen. De publicatie van een eerste advies wordt verwacht eind 2025. Daarin adviseert de commissie over voedingsbronnen van eiwit. Dit betreft vlees, vis, eieren, zuivel, noten, peulvruchten en plantaardige vervangers van vlees, vis en zuivel.
Ook werkt de commissie aan adviezen over voedingsnormen. Er volgen nog adviezen over voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor vrouwen die borstvoeding geven en voor kinderen en adolescenten. De voedingsnormen voor koolhydraten, vetten en vetzuren worden uitgewerkt in samenhang met de Richtlijnen goede voeding.
Alle adviezen over voeding en voedingsnormen vindt u bij de onderwerpen Voeding en Vitamines, mineralen en supplementen.
Een vaste commissie behandelt meerdere onderwerpen. Daarom worden bij de start van elk advies de eventuele belangen van commissieleden opnieuw gewogen. De samenstelling van de commissie kan daardoor per advies verschillen. De commissiesamenstelling per advies staat achter in de adviezen zelf. De basissamenstelling van de commissie staat hieronder.
Samenstelling commissie:
- prof. dr. ir. M. Visser, hoogleraar gezond ouder worden, Vrije Universiteit Amsterdam (voorzitter sinds 1 september 2018; lid sinds 9 februari 2016)
- prof. dr. ir. J.W.J. Beulens, hoogleraar epidemiologie van leefstijl en cardiometabole ziekten, Amsterdam UMC (vicevoorzitter sinds 17 januari 2022, lid sinds 24 april 2017)
- dr. ir. L. Afman, universitair hoofddocent moleculaire voeding, Wageningen UR (lid sinds 23 mei 2019)
- prof. dr. S.J.L. Bakker, hoogleraar interne geneeskunde, UMCG, Groningen (lid sinds 9 februari 2016)
- dr. K.A.C. Berk, universitair docent en diëtist diabetesteam/leefstijl, afdeling Diëtetiek, Inwendige Geneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam (lid sinds 11 januari 2022)
- prof. dr. E.E. Blaak, hoogleraar humane biologie met nadruk op obesitas, Vakgroep Humane Biologie, Maastricht University (lid sinds 9 februari 2016)
- prof. dr. ir. H. Boersma, hoogleraar klinische epidemiologie van hart- en vaatziekten, Erasmus MC, Rotterdam (lid sinds 4 februari 2020)
- prof. dr. ir. I.A. Brouwer, hoogleraar voeding voor gezond leven, Vrije Universiteit Amsterdam (lid sinds 3 oktober 2023)
- prof. dr. J.B. van Goudoever, hoogleraar kindergeneeskunde, Amsterdam UMC (lid sinds 9 februari 2016)
- prof. dr. M.T.E. Hopman, hoogleraar integratieve fysiologie, Radboudumc, Nijmegen (lid sinds 9 februari 2016)
- prof. dr. J. Plat, hoogleraar fysiologie van de voeding, Universiteit Maastricht (lid sinds 28 november 2023)
- prof. dr. E.W.M.L. de Vet, dean University College Tilburg en hoogleraar Tilburg University (lid sinds 21 april 2020)
- dr. ir. J. Verkaik-Kloosterman, voedingskundige, RIVM, Bilthoven (structureel geraadpleegd deskundige sinds 23 mei 2019)
Waarnemers:
- dr. ir. E.J. Brink, Voedingscentrum, Den Haag
- ir. J.M. van Delft, VWS, Den Haag
Secretarissen:
- dr. ir. J. de Goede, Gezondheidsraad, Den Haag
- dr. L.M. Hengeveld, Gezondheidsraad, Den Haag
- dr. K.G. van der Mark-Reeuwijk, Gezondheidsraad, Den Haag
- dr. ir. I. Sluijs, Gezondheidsraad, Den Haag
- dr. ir. C.J.K. Spaaij, Gezondheidsraad, Den Haag
Belangenverklaringen
-
prof. dr. ir. M. Visser
hoogleraar gezond ouder worden, afdeling Gezondheidswetenschappen, VU Amsterdam
-
prof. dr. ir. J.W.J. Beulens
hoogleraar epidemiologie van leefstijl en cardiometabole ziekten, Amsterdam UMC
-
dr. ir. L. Afman
universitair hoofddocent moleculaire voeding, Wageningen UR
-
prof. dr. S.J.L. Bakker
hoogleraar interne geneeskunde, UMCG, Groningen
-
dr. K.A.C. Berk
Assistent professor Diëtetiek, Inwendige Geneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam, en diëtist diabetesteam/leefstijl, afdeling ...
-
prof. dr. E.E. Blaak
Hoogleraar Humane Biologie, Vakgroep Humane Biologie, Maastricht University
-
prof. dr. ir. H. Boersma
hoogleraar klinische epidemiologie van hart- en vaatziekten, Erasmus MC, Rotterdam
-
prof. dr. ir. I.A. Brouwer
hoogleraar voeding voor gezond leven, VU Amsterdam
-
prof. dr. J.B. van Goudoever
hoogleraar kindergeneeskunde, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit, Amsterdam
-
prof. dr. M.T.E. Hopman
hoogleraar fysiologie, Radboudumc, Nijmegen
-
prof. dr. J. Plat
hoogleraar fysiologie van de voeding aan de Universiteit Maastricht
-
prof. dr. E.W.M.L. de Vet
dean University College Tilburg, hoogleraar Tilburg University
-
dr. ir. J. Verkaik-Kloosterman
voedingskundig onderzoeker, RIVM, Bilthoven