Nieuwsbrief Gezondheidsraad december 2023

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Openbare consultatieronde over koolmonoxide

De Gezondheidsraad biedt de gelegenheid om commentaar te leveren op het conceptadvies over koomonoxide. In dit conceptrapport beoordeelt de vaste Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) de gezondheidseffecten van koolmonoxide en heeft daar een gezondheidskundige advieswaarde voor beroepsmatige blootstelling aan koolmonoxide afgeleid.

Reageren kan tot 11 maart 2024. Het conceptadvies en de instructies voor het aanleveren van commentaar, die beide in het Engels zijn, zijn gepubliceerd op de Engelstalige website.

Beeld: ©Gezondheidsraad

Professor Bart-Jan Kullberg herbenoemd als voorzitter

Prof. dr. Bart-Jan Kullberg is herbenoemd als voorzitter van de Gezondheidsraad tot 1 januari 2025. De ministerraad heeft ingestemd met de door minister Kuipers van VWS voorgestelde herbenoeming, na advies van de Presidiumcommissie van de Gezondheidsraad.

Professor Bart-Jan Kullberg herbenoemd als voorzitter

Beeld: ©Gezondheidsraad / Jeroen van der Meyde

Vaccinatie tegen mpox structureel aanbieden aan specifieke groepen

De Gezondheidsraad adviseert om een structureel vaccinatieprogramma tegen mpox in te richten voor de groepen waarin de virusinfectie het vaakst voorkomt. Dit zijn mannen die seks hebben met mannen, en vooral degenen die vaak seks hebben met meerdere partners.

Vaccinatie tegen mpox

Beeld: ©Mufid Majnu / Unsplash

Openbare consultatieronde over respirabele kristallijne silica

De Gezondheidsraad biedt de gelegenheid om commentaar te leveren op het conceptadvies over respirabele kristallijne silica. In dit conceptrapport beoordeelt de vaste Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) in samenwerking met de Scandinavische zusterogranisatie de Nordic Expert Group for Criteria Documentation on the Health Risks of Chemicals (NEG) de gezondheidseffecten van respirabele kristallijne silica en heeft daar een gezondheidskundige advieswaarde voor beroepsmatige blootstelling aan respirabele kristallijne silica afgeleid.

Reageren kan tot 11 maart 2024. Het conceptadvies en de instructies voor het aanleveren van commentaar, die beide in het Engels zijn, zijn gepubliceerd op de Engelstalige website.

Beeld: ©Gezondheidsraad

Opschuiven naar meer plantaardige eiwitten is duurzaam en gezond

Opschuiven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is beter voor het milieu en gezonder voor de meeste Nederlanders. Dit concludeert de Gezondheidsraad. Om deze verschuiving mogelijk te maken adviseert de raad in te zetten op beleidsmaatregelen die het voor de gehele bevolking makkelijker maken om meer plantaardig te eten.

Luister ook de podcast via Spotify, Apple, of Springcast. Deze gaat in op de aanleiding en belangrijke punten van het advies. Twee deskundigen komen aan het woord. Marianne Geleijnse is vicevoorzitter van de Gezondheidsraad en hoogleraar Voeding aan Wageningen University & Research, Marjolein Visser is voorzitter van de Commissie Voeding, de tijdelijke Commissie Eiwittransitie en hoogleraar Gezond ouder worden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gezonde eiwittransitie

Eiwitrijke salade
Beeld: ©Unsplash / Sonny Mauricio

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.