Nieuwsbrief Gezondheidsraad maart 2023

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Podcastserie Gezondheidsraad

Al ruim 120 jaar brengt de Gezondheidsraad advies uit over volksgezondheid en gezondheidszorg in een veranderende wereld. De adviezen zijn altijd gebaseerd op de stand van de wetenschap. In onze podcastserie praat programmamaker Bart Nelissen met nauw betrokkenen over relevante onderwerpen binnen diverse domeinen van de Gezondheidsraad.

Podcastserie over de Gezondheidsraad

Beeld: ©Gezondheidsraad

Jaarverslag 2022: de Gezondheidsraad adviseert al 120 jaar

Het Jaarverslag 2022 is vandaag gepubliceerd op onze website en aangeboden aan onze opdrachtgevers bij de ministeries van VWS, IenW, SZW en LNV. Naast een getalsmatige verantwoording geeft het jaarverslag een overzicht van onze activiteiten in 2022 en inzicht in de rol die onze adviezen spelen in de maatschappij.

Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2022 cover
Beeld: ©ANP/Hollandse Hoogte

Vergunning voor onderzoek naar tomosynthese in bevolkingsonderzoek borstkanker

De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS vergunning te verlenen voor een onderzoek naar het gebruik van de röntgentechniek digitale tomosynthese in het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker.

WBO: Tomosynthese in het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker

Beeld: ©Eric Maas / Rijksoverheid

BCG-vaccinatie niet inzetten tegen COVID-19

De Gezondheidsraad ziet in de huidige stand van wetenschap geen aanleiding om het vaccin tegen tuberculose (Bacillus Calmette-Guérin, BCG) in te zetten tegen COVID-19. Er is geen overtuigend bewijs dat BCG-vaccinatie kan helpen tegen het optreden van COVID-19 en tegen ernstige ziekte als gevolg van COVID-19, zo schrijft de raad in een advies aan de minister van VWS. Bovendien zijn er inmiddels COVID-19-vaccins beschikbaar die effectief zijn gebleken. Het advies is een vervolg op een advies uit oktober 2020.

BCG-vaccinatie en COVID-19; vervolgadvies

Vaccinatie in arm
Beeld: ©Gezondheidsraad

Bepaalde groepen werknemers vaccineren tegen griep

Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever vaccinatie tegen griep aangeboden moeten krijgen, zo schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van SZW en de staatssecretaris van VWS. Het gaat om werknemers die door hun werk een hoger risico lopen om zelf besmet te raken of om anderen te besmetten.

Vaccinatie van werknemers: griep

Beeld: ©Mufid Majnu / Unsplash

Benutten kansen biotechnologie vraagt nú keuzes

Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om het economische en maatschappelijke potentieel ervan ten volle te benutten. Behalve grote kansen brengt biotechnologie ook risico’s mee voor mens en milieu. Daarom zou de overheid een integrale visie moeten ontwikkelen en regie moeten voeren. Dat schrijven COGEM en Gezondheidsraad in de Trendanalyse biotechnologie 2023 die zij vandaag aanbieden aan het kabinet.

Trendanalyse biotechnologie 2023. Tijd voor een integrale visie

Beeld: ©COGEM

EFSA aanhouden voor bovengrenzen vitamines en mineralen

De Gezondheidsraad adviseert om voor de Nederlandse populatie de Europese bovengrenzen voor vitamines en mineralen aan te houden die Europese Voedselveiligheid Autoriteit EFSA heeft afgeleid. Dat gebeurt nu ook al. Daarmee loopt Nederland vooruit op de komst van Europese wettelijk vastgestelde maximumhoeveelheden die zeer waarschijnlijk gebaseerd zullen worden op de EFSA-bovengrenzen.

Aanvaardbare bovengrenzen voor vitamines en mineralen

Beeld: ©Tom van Limpt / Hollandse Hoogte

Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten

Ook voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking vormen de Richtlijnen goede voeding een geschikte basis voor een gezond voedingspatroon. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van VWS op basis van een inventarisatie van de huidige stand van de wetenschap.

Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose

Beeld: ©Jing xi Lau / Unsplash

Lees ook

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.