Nieuwsbrief Gezondheidsraad augustus 2022

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

'Radiofrequente straling is niet het nieuwe asbest'

In 2022 adviseert de Gezondheidsraad dertig jaar over elektromagnetische velden en gezondheid. Wat waren de belangrijkste onderwerpen? En wat speelt er nu? Een toenemende behoefte aan hoogspanningslijnen, van 3G via 4G, 5G naar 6G en steeds sterkere MRI-scanners roepen vragen op. Een gesprek met scheidend commissievoorzitter prof. dr. ir. Hans Kromhout, hoogleraar Epidemiologie van Gezondheidseffecten van Elektromagnetische Velden (Universiteit Utrecht) en wetenschappelijk secretaris dr. Eric van Rongen, tot zijn pensioen verbonden aan de Commissie Elektromagnetische velden (EMV). Kromhout: ‘Gezien de huidige ontwikkelingen is het verstandig om de blootstelling systematisch te monitoren. Dat gebeurt nog te weinig.’

'Radiofrequente straling is niet het nieuwe asbest'

Eric van Rongen en Hans Kromhout
Beeld: ©Gezondheidsraad

Gezondheidsraad herziet voedingsnormen voor energie

De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor energie herzien. De gemiddelde energiebehoefte die de raad heeft afgeleid is vooral van belang voor de voedingsvoorlichting en niet geschikt voor toepassing op het individu. Dat komt doordat de energiebehoefte van persoon tot persoon sterk verschilt, al naar gelang leeftijd, lichaamslengte en -gewicht en activiteitenpatroon.

Voedingsnormen voor energie

Voedingsnormen voor energie
Beeld: ©Unsplash

Vooraankondiging openbare commentaar ronde conceptadvies over voeding bij hart- en vaatziekten

De Gezondheidsraad geeft binnenkort de gelegenheid om commentaar te leveren op de conceptversie van een advies over de Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten en de bijbehorende achtergronddocumenten. Op de website van de Gezondheidsraad vindt u meer informatie over de adviesvraag. De commentaarronde wordt naar verwachting gehouden eind september/oktober. Meer informatie volgt via de website en de sociale mediakanalen van de raad. Voor een aankondiging per mail kunt u zich aanmelden voor attenderingen.

Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose

Beeld: ©Jing xi Lau / Unsplash

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.