Nieuwsbrief Gezondheidsraad september 2023

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Els Borst Lezing 2023 - Wat mogen we vragen?

De 10e Els Borst Lezing heeft op dinsdag 26 september 2023 plaatsgevonden tijdens het 20 jaar CEG jubileumsymposium. Schaarste in een welvarend land als Nederland heerst nog steeds binnen de samenleving en gezondheid. Hoe ontstaan deze verschillen en moeten we daar wat aan doen? In deze editie deelden maar liefst drie sprekers hun visie.

De lezing is een initiatief van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), een samenwerkingsverband van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en de Gezondheidsraad, en werd voor het eerst uitgesproken in 2013. De lezing is vernoemd naar Els Borst, die als voormalig minister van VWS aan de wieg stond van het CEG. Els Borst-Eilers (1932-2014) heeft tijdens haar carrière veel aandacht besteed aan diverse ethische thema’s.

Els Borst lezing 2023 - Wat mogen we vragen?

Beeld: ©Ali Kazal / Unsplash

Gezondheidsraad presenteert Werkprogramma 2024

Op de derde dinsdag van september presenteert de Gezondheidsraad zijn werkprogramma voor het komende kalenderjaar. Aan de hand van de vijf domeinen Zorg, Preventie en screening, Voeding, Leefomgeving en Arbeidsomstandigheden beschrijft het Werkprogramma 2024 de adviesonderwerpen die op de agenda staan.

Prioriteiten kunnen tijdens de programmaperiode veranderen, bijvoorbeeld omdat zich tussentijds onvoorziene urgente kwesties aandienen. Op de website wordt steeds de actuele stand van zaken weergegeven.

Werkprogramma 2024

Beeld: ©iStock

Actuele longkankersterfte door beroepsmatige blootstelling aan asbest

Jaarlijks overlijden er nog steeds mensen als gevolg van blootstelling aan asbest in het verleden. Dat aantal neemt af doordat de blootstelling sterk is verminderd. Op verzoek van de staatssecretaris van IenW geeft de Gezondheidsraad een actuele schatting van de longkankersterfte door inhalatoire blootstelling aan asbest.

Longkankersterfte door inhalatoire blootstelling aan asbest

Beeld: ©Sharkolot / Pixabay

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.