Els Borst lezing 2023 - Wat mogen we vragen?

De 10e Els Borst Lezing heeft op dinsdag 26 september 2023 plaatsgevonden tijdens het 20 jaar CEG jubileumsymposium. Schaarste in een welvarend land als Nederland heerst nog steeds binnen de samenleving en gezondheid. Hoe ontstaan deze verschillen en moeten we daar wat aan doen? In deze editie deelden maar liefst drie sprekers hun visie.

Beeld: ©Ali Kazal / Unsplash

Zo stelde demissionair minister Ernst Kuipers dat vervuilende bedrijven mee zouden kunnen betalen aan de gezondheidsschade die ze veroorzaken: 'Waarom betalen de vervuilers van onze volksgezondheid niet ook mee aan de schade die ze aanrichten?'

Omdat het dit jaar de 10e keer was, waren er naast Ernst Kuipers nog twee sprekers: professor Ingrid Robeyns en Teun Toebes, zorgvernieuwer. Ook zij gingen in op schaarste vanuit een filosofische en praktische blik. 

Ingrid Robeyns is hoogleraar Ethiek van Instituties aan het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht. 'Welke inzichten en gezichtspunten mogen niet ontbreken, zodat het gesprek over de toekomst van de zorg echt democratisch en geïnformeerd is.'

Teun Toebes strijdt al jaren voor een betere wereld voor mensen met dementie, omdat hij vindt dat ieder mens recht heeft op de best mogelijke levensstandaard, ongeacht leeftijd of diagnose. Tijdens zijn Els Borst Lezing ging hij niet alleen in op de nodige verandering en de manier waarop we naar elkaar kijken, maar juist ook op hoopvolle vormen van samenleven.

Lees meer over de 10e Els Borst Lezing en het symposium van het 20-jarig CEG-jubileum op de website van het CEG. 

Over de Els Borst Lezing

De lezing is een initiatief van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), een samenwerkingsverband van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en de Gezondheidsraad, en werd voor het eerst uitgesproken in 2013. De lezing is vernoemd naar Els Borst, die als voormalig minister van VWS aan de wieg stond van het CEG. Els Borst-Eilers (1932-2014) heeft tijdens haar carrière veel aandacht besteed aan diverse ethische thema’s.