Nieuwsbrief Gezondheidsraad juni 2023

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

COVID-19-vaccin van HIPRA beperkt beschikbaar stellen voor revaccinatie

De Gezondheidsraad adviseert om het nieuwe COVID-19-vaccin van HIPRA alleen beschikbaar te stellen voor mensen die een contra-indicatie of bezwaar hebben tegen revaccinatie met een mRNA-vaccin. Voor andere groepen die in aanmerking komen voor revaccinatie gaat de voorkeur uit naar mRNA-vaccins, omdat over de werkzaamheid van die vaccins meer bekend is. Dit schrijft de raad in een advies aan de minister van VWS.

Revaccinatie tegen COVID-19 met het HIPRA-vaccin

Beeld: ©RIVM / Sander Koning

Start dit najaar met structureel vaccinatieprogramma tegen COVID-19

De Gezondheidsraad adviseert om dit najaar te starten met een structureel vaccinatieprogramma tegen COVID-19 waarin vooralsnog risicogroepen jaarlijks een vaccinatie aangeboden krijgen. Het SARS-CoV-2-virus zorgt onder risicogroepen nog steeds voor ziekenhuisopnames en sterfte. Omdat nog onduidelijk is hoe COVID-19 zich verder zal ontwikkelen, adviseert de raad de minister van VWS om jaarlijks na te gaan of het vaccinatieprogramma aangepast moet worden en daarbij rekening te houden met uiteenlopende scenario’s, van heel mild tot zeer ernstig.

Structureel vaccinatieprogramma tegen COVID-19

Beeld: ©Gezondheidsraad

Nieuwe pneumokokkenvaccins inzetten voor kinderen en ouderen

Zowel voor kinderen als 60-plussers zijn verschillende pneumokokkenvaccins beschikbaar. De Gezondheidsraad adviseert om voor beide groepen andere vaccins in te zetten dan degene die nu worden gebruikt, omdat die beter beschermen tegen ziekte.

Nieuwe pneumokokkenvaccins inzetten voor kinderen en ouderen

Oudere met kind
Beeld: ©Unsplash / Johnny Cohen

Openbare consultatieronde over tricresylfosfaat

De Gezondheidsraad biedt de gelegenheid om commentaar te leveren op het conceptadvies over tricresylfosfaat. De Subcommissie Classificatie reproductietoxische stoffen beoordeelt of tricresylfosfaat eigenschappen heeft om de vruchtbaarheid of de ontwikkeling van het nageslacht te schaden. Het conceptadvies is nu openbaar gemaakt voor publieke consultatie.

Reageren kan tot 1 september 2023. Het conceptadvies en de instructies voor het aanleveren van commentaar, die beiden in het Engels zijn, zijn gepubliceerd op de Engelstalige website.

Beeld: ©Gezondheidsraad

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.