Beeld: ©RIVM

Revaccinatie tegen COVID-19 met het HIPRA-vaccin

Onlangs heeft het Europese geneesmiddelenagentschap EMA het COVID-19-vaccin van HIPRA goedgekeurd voor gebruik als revaccinatie bij mensen vanaf 16 jaar die eerder zijn gevaccineerd met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Op verzoek van de minister van VWS heeft de Subcommissie Vaccinaties COVID-19 van de Gezondheidsraad een advies opgesteld over de inzet van dit vaccin in Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat de immuunrespons na revaccinatie met het HIPRA-vaccin vergelijkbaar is met de immuunrespons na revaccinatie met een mRNA-vaccin. Het is nog niet bekend hoe goed revaccinatie met het HIPRA-vaccin in de praktijk beschermt tegen COVID-19. Het vaccin is kortgeleden ontwikkeld en nog niet op grote schaal toegepast in de algemene bevolking. Om diezelfde reden zijn er ook nog geen gegevens over eventuele zeldzame bijwerkingen op de langere termijn. Eventuele bijwerkingen kort na revaccinatie met het HIPRA-vaccin zijn doorgaans vergelijkbaar met of iets milder dan na revaccinatie met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

De commissie adviseert om het HIPRA-vaccin alleen in te zetten voor mensen die een contra-indicatie of bezwaar hebben tegen een mRNA-vaccin. Deze mensen kunnen nu al voor het Novavax-vaccin kiezen. Dat is een ook eiwitvaccin, net als het HIPRA-vaccin. Omdat er geen gegevens zijn over de werkzaamheid en veiligheid van het HIPRA-vaccin bij zwangere vrouwen, adviseert de commissie om bij vrouwen die bezwaar hebben tegen revaccinatie met een mRNA-vaccin het Novavax-vaccin in te zetten.