Nieuwsbrief Gezondheidsraad februari 2023

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Invoering NIPT: vergunning onder voorwaarden

De Gezondheidsraad adviseert om zwangere vrouwen die kiezen voor de niet-invasieve prenatale test (NIPT) alleen nog te informeren over bevindingen die waarschijnlijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij het kind. Ook moet die informatie handelingsopties bieden aan de zwangere vrouw. De Gezondheidsraad doet deze aanbevelingen in een advies aan de minister van VWS om de Regionale Centra voor Prenatale Screening onder voorwaarden een vergunning te verlenen voor de invoering van de NIPT in het reguliere landelijke programma voor prenatale screening.

WBO: de niet-invasieve prenatale test (NIPT) als bevolkingsonderzoek

Beeld: ©HH

Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten

Ook voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking vormen de Richtlijnen goede voeding een geschikte basis voor een gezond voedingspatroon. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van VWS op basis van een inventarisatie van de huidige stand van de wetenschap.

Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose

Beeld: ©Jing xi Lau / Unsplash

Vacature voor een wetenschappelijk secretaris

De Gezondheidsraad zoekt een wetenschappelijk secretaris, voor 32 - 36 uur per week, met een achtergrond in de gezondheidszorg. Deze secretaris zal werken binnen het domein Zorg, en eventueel ook binnen het domein Screening en preventie, en kan ingezet worden op verschillende adviezen, bijvoorbeeld over hersenletsel door sport, screening op gehoorschade of medische eisen voor rijgeschiktheid. 
Verder gaat deze secretaris mogelijk ook bijdragen aan adviezen over screening rond zwangerschap en geboorte of vaccinaties. Enthousiast of kent u iemand die aan dit profiel voldoet? Bekijk dan de vacature op Werken voor Nederland. Reageren kan tot 27 februari.

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.