Nieuwsbrief Gezondheidsraad november 2022

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Verlaag geluidsniveau versterkte muziek naar 100 decibel

De Gezondheidsraad adviseert om het maximale geluidsniveau voor versterkte muziek te verlagen van 103 naar 100 decibel (dB(A)). Volgens de raad draagt dat bij aan het verminderen van het risico op gehoorschade. Verder adviseert de raad om de bestaande preventieve maatregelen, zoals het stimuleren van het gebruik van gehoorbescherming en het geven van voorlichting, voort te zetten.

Gehoorschade door versterkte muziek

Preventie van gehoorschade door versterkte muziek
Beeld: ©Yvette de Wit / Unsplash

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo heeft wel tekortkomingen die volgens de Gezondheidsraad voortvarend aangepakt zouden moeten worden. Dit schrijft de raad aan de staatssecretaris van VWS.

Evaluatie van het algoritme van Nutri-Score

Logo Nutri-Score liggend
Beeld: ©Wikimedia Commons

COVID-19-vaccinatie onder 6 jaar alleen bij kinderen met hoog medisch risico

De Gezondheidsraad adviseert om alleen kinderen van 6 maanden tot 6 jaar met een ernstige medische aandoening vaccinatie tegen COVID-19 aan te bieden. Deze kinderen lopen een hoger risico ernstig ziek te worden van COVID-19. Vaccinatie kan daartegen tijdelijk bescherming bieden. Voor kinderen onder de 6 zonder medisch risico is vaccinatie niet nodig.

COVID-19-vaccinatie van kinderen van 6 maanden tot 6 jaar

Vaccinatie in arm
Beeld: ©Gezondheidsraad

Openbare consultatieronde over ‘pyridine’

De Gezondheidsraad biedt de gelegenheid om commentaar te leveren op het conceptadvies over pyridine. De Subcommissie Classificatie carcinogene stoffen beoordeelt of blootstelling aan pyridine tot kanker kan leiden en genotoxisch is. Het conceptadvies is nu openbaar gemaakt voor publieke consultatie.

Reageren kan tot 11 februari 2023.

Het conceptadvies en de instructies voor het aanleveren van commentaar, die beiden in het Engels zijn, zijn te vinden op de Engelstalige website van de Gezondheidsraad.

Beeld: ©Gezondheidsraad

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.