Nieuwsbrief Gezondheidsraad april 2022

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

jongGR pitcht nieuwe onderwerpen voor signaleringscommissie

Op 4 april organiseerde de Gezondheidsraad voor het jongGR netwerk een bijeenkomst om mogelijke onderwerpen te pitchen.  De onderwerpen zouden op de agenda kunnen komen van de Commissie Signalering gezondheid en milieu. Elf jonge onderzoekers kregen daar de gelegenheid om hun onderwerp te pitchen en te toetsen aan de criteria voor een signalerend advies. Is het onderwerp een groot gezondheidsprobleem? Is het voldoende relevant voor beleid?

jongGR pitcht nieuwe onderwerpen voor signaleringscommissie

Beeld: ©Hollandse Hoogte

Els Borst Lezing 2022 - Een vernieuwde verhouding tussen gezondheid van mens, dier en milieu na de coronapandemie

Op woensdag 13 april vond de 9e Els Borst Lezing plaats, deze keer verzorgd door dr. Bernice Bovenkerk, universitair hoofddocent dier- en milieu-ethiek bij de Filosofie Groep van Wageningen Universiteit. Met deze lezing deelde Bernice haar visie over de verbondenheid tussen de gezondheid van mens, dier en milieu volgens de One Health benadering. 

Els Borst Lezing 2022 - Een vernieuwde verhouding tussen gezondheid van mens, dier en milieu na de coronapandemie

Bernice Bovenkerk
Beeld: ©Wageningen University & Research / Duncan de Fey

Aan successen medische crowdfunding kleven rooskleurige beelden

Het staat iedereen vrij een medische crowdfundingactie te starten. Mensen die zelf de financiële middelen niet hebben, kunnen op die manier toegang krijgen tot hulpmiddelen en medische behandelingen die vanwege het gebrek aan bewijs over de effectiviteit en veiligheid niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. De slagingskans van de behandeling waarvoor de medische crowdfundingactie is gestart, wordt echter vaak te rooskleurig gepresenteerd. Dit signaleert het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) in Medische crowdfunding. Een ethische verkenning van online inzamelacties.  

Het CEG is een samenwerkingsverband van de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Medische crowdfunding

Beeld: ©CEG

Ingeborg de Wolf benoemd tot algemeen secretaris/directeur Gezondheidsraad

Dr. Ingeborg de Wolf start op 1 juni 2022 als algemeen secretaris/directeur van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad is de onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad van regering en parlement op het gebied van gezondheidszorg en volksgezondheid. Ingeborg staat samen met het secretariaat voor de opgave om in dit dynamische veld kwaliteit te leveren en met de adviezen van de raad bij te dragen aan verschillende maatschappelijke opgaven op het gebied van zorg, preventie en screening, voeding, leefomgeving, arbeidsomstandigheden en medisch-ethische vraagstukken.

Ingeborg de Wolf benoemd tot algemeen secretaris/directeur Gezondheidsraad

Beeld: ©Ingeborg de Wolf

Moderna-vaccin niet inzetten voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar

De Gezondheidsraad adviseert om het Moderna-vaccin niet in te zetten voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Er zijn op dit moment nog beperkte gegevens over de werkzaamheid en veiligheid van het Moderna-vaccin in die leeftijdsgroep. Bovendien is het BioNTech/Pfizer-vaccin in voldoende mate beschikbaar. Van dat vaccin heeft de raad eerder vastgesteld dat het voldoende werkzaam en veilig is bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar.

Inzet Moderna-vaccin bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar

Vaccinatie in arm
Beeld: ©Gezondheidsraad

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.