Els Borst Lezing 2022 - Een vernieuwde verhouding tussen gezondheid van mens, dier en milieu na de coronapandemie

Op woensdag 13 april vond de 9e Els Borst Lezing plaats, deze keer verzorgd door dr. Bernice Bovenkerk, universitair hoofddocent dier- en milieu-ethiek bij de Filosofie Groep van Wageningen Universiteit. Met deze lezing deelde Bernice haar visie over de verbondenheid tussen de gezondheid van mens, dier en milieu volgens de One Health benadering. 

Bernice Bovenkerk
Beeld: ©Wageningen University & Research / Duncan de Fey

One Health benadering

Wereldwijd leven mensen en dieren vaak dicht op elkaar. De One Health benadering vertrekt vanuit de wederkerige relaties tussen de gezondheid van mens, dier en milieu. Zo liet de coronapandemie ons zien dat dieren ziektes kunnen overbrengen aan mensen, maar ook dat dieren ziek kunnen worden als gevolg van menselijk ingrijpen. Hoe te handelen bij conflicten tussen de gezondheid van mens, dier en milieu? Mogen we dieren preventief slachten om de volksgezondheid te beschermen? Hoe veel gezondheidsrisico zijn we bereid te lopen om voldoende en betaalbaar voedsel te kunnen produceren?

Over de Els Borst Lezing

De lezing is een initiatief van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), een samenwerkingsverband van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en de Gezondheidsraad, en werd voor het eerst uitgesproken in 2013. De lezing is vernoemd naar Els Borst, die als voormalig minister van VWS aan de wieg stond van het CEG. Els Borst-Eilers (1932-2014) heeft tijdens haar carrière veel aandacht besteed aan diverse ethische thema’s.