Nieuwsbrief Gezondheidsraad januari 2022

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Professor Marianne Geleijnse nog vier jaar door als vicevoorzitter

Op veel verschillende borden schaken, door de breedte van de raad, is een uitdaging, maar daar houdt ze van. Het jaar 2022 begint goed voor prof. dr. Marianne Geleijnse. Zij blijft voor nogmaals vier jaar als vicevoorzitter verbonden aan de Gezondheidsraad. Hoe heeft zij de eerste vier jaar ervaren, en wat neemt ze daarvan mee naar haar volgende termijn? Marianne kijkt vol vertrouwen naar de toekomst.

Professor Marianne Geleijnse nog vier jaar door als vicevoorzitter

Beeld: ©Gezondheidsraad / René Verleg

Vaccinatie 5-11-jarigen ook zinvol bij omikron

Ook in de huidige epidemiologische situatie waarin de omikronvariant dominant is, is vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar zinvol. Dat geldt vooral voor kinderen die nog geen COVID-19 hebben gehad. Vaccinatie beschermt hen tegen het risico dat MIS-C optreedt, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan de minister van VWS.

Actualisatie advies vaccinatie van 5- tot en met 11-jarigen tegen COVID-19

Vaccinatie in arm
Beeld: ©Gezondheidsraad

"Het meesturen van een zelfafnameset kan helpen om de eerste drempel te nemen"

Sandra van Dijk is programmamanager Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker bij het Centrum voor Bevolkingsonderzoek (RIVM). Jaarlijks nodigt het centrum rond de 800.000 vrouwen tussen de 30 en 60 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. In de jaren voor 2017 lag de deelname rond de 65 procent; daarna daalde het naar 57. Van Dijk: “Dat vinden we jammer, vooral omdat de deelname-intentie wel heel hoog is. Ook voorkomt dit bevolkingsonderzoek jaarlijks meer dan 300 sterfgevallen.” Welke barrières zijn er om mee te doen, hoe zijn die mogelijk te slechten en welke rol speelt het nieuwe advies van de Gezondheidsraad hierbij?

"Het meesturen van een zelfafnameset kan helpen om de eerste drempel te nemen"

Beeld: ©RIVM

Gezondheidsraad verwelkomt zeven nieuwe leden

Vereerd, zo voelen de nieuwe leden van de Gezondheidsraad zich. Alle zeven hopen zij binnen de Gezondheidsraad de kennis en ervaring in te zetten die zij op hun eigen vakgebied hebben opgedaan. Op die manier dragen zij bij aan de wetenschappelijke adviezen die de raad uitbrengt voor de regering en de Tweede en de Eerste Kamer.

Gezondheidsraad verwelkomt zeven nieuwe leden

Beeld: ©GR

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.