Nieuwsbrief Gezondheidsraad december 2021

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Gezondheidsraad blijft bij voorkeur voor mRNA-booster

De Gezondheidsraad adviseert voor de boosterprikken tegen COVID-19 vooralsnog niet het vaccin van Janssen in te zetten maar gebruik te blijven maken van de mRNA-vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Voor mensen die eerder al het Janssen-vaccin kregen lijkt boosten met het Janssen-vaccin in eerste instantie tot een lagere toename van antistoffen te leiden dan boosten met een mRNA-vaccin. Bovendien geeft het Janssen-vaccin een risico op een zeldzame vorm van trombose. Dat schrijft de raad aan de minister van VWS.

Inzet vaccin van Janssen als booster

Jongen net gevaccineerd
Beeld: ©Gezondheidsraad

Vaccin Novavax voorlopig beperkt beschikbaar stellen

De Gezondheidsraad adviseert het nieuwe vaccin van Novavax met name beschikbaar te stellen aan volwassenen die nog niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19 en die bezwaar hebben tegen een mRNA-vaccin. Andere groepen adviseert de raad bij voorkeur de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna te geven. Over die vaccins is namelijk meer bekend over de werkzaamheid tegen nieuwe virusvarianten en de bijwerkingen. Dit schrijft de raad aan de minister van VWS.

Vaccinatie tegen COVID-19 met het Novavax-vaccin bij volwassenen

Beeld: ©RIVM / Sander Koning

WBO: onderzoek naar gepersonaliseerde darmkankerscreening

Het Erasmus MC wil onderzoek doen naar de effectiviteit van gepersonaliseerde screening op darmkanker. De Commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad adviseert de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hiervoor vergunning te verlenen.

WBO: onderzoek naar gepersonaliseerde darmkankerscreening

Beeld: ©RIVM

Uitkomsten eerste evaluatie hielprikprogramma positief

Voor veel aandoeningen uit het hielprikprogramma geldt dat screening aanmerkelijke gezondheidswinst oplevert, zonder disproportionele nadelen. Dit blijkt uit een eerste evaluatie door de Gezondheidsraad van 11 van de 25 aandoeningen waarop pasgeborenen met de hielprik worden gescreend. De raad adviseert om te blijven evalueren of de voordelen opwegen tegen de nadelen en heeft daarvoor criteria opgesteld. Voor een periodieke evaluatie van alle aandoeningen in het hielprikprogramma is wel meer onderzoek nodig.

Evaluatie hielprikscreening: beoordelingskader en eerste inventarisatie

Beeld: ©Rijksoverheid

Stel vaccinatie tegen COVID-19 beschikbaar voor 5-11-jarigen

De Gezondheidsraad adviseert vaccinatie tegen COVID-19 beschikbaar te stellen aan (de ouders van) kinderen van 5 tot en met 11 jaar die dit willen. COVID-19 verloopt bij de meeste kinderen in deze leeftijdsgroep zeer mild, maar kan voor een kleine groep ernstig zijn. Bovendien bestaat de kans op een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen. Het is aannemelijk dat vaccinatie dit kan voorkomen. Vaccinatie vermindert bovendien het indirecte gezondheidsnadeel dat kinderen door de pandemie ondervinden, doordat ze bijvoorbeeld beperkt worden in naar school gaan, sporten of sociale contacten. Dit schrijft de raad aan de minister van VWS.

Vaccinatie van 5- tot en met 11-jarigen tegen COVID-19

Vaccinatie in arm
Beeld: ©Gezondheidsraad

Interview prof. dr. Saskia Klosse: "Een gezonde en veilige werkplek waarborgen, daar gaat het om"

De adviezen die de Gezondheidsraad opstelt over gevaarlijke stoffen vormen het startpunt voor de subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek van de Sociaal-Economische Raad. Die commissie formuleert de grenswaarden voor stoffen die kankerverwekkend of inhaleerbaar allergeen zijn. Voorzitter prof. dr. Saskia Klosse, hoogleraar sociaal recht (Universiteit Maastricht), licht het werk van de subcommissie toe. “Ons werk heeft een beetje een stoffig imago, maar is voor de gezondheid van werkenden erg belangrijk.”

'Een gezonde en veilige werkplek waarborgen, daar gaat het om'

Saskia Klosse
Beeld: ©SER / Christiaan Krouwels

Werknemers niet tegen rotavirus vaccineren

De Gezondheidsraad ziet geen aanleiding om werknemers te vaccineren tegen rotavirus. Rotavirusinfecties vormen bij volwassen geen groot gezondheidsprobleem en het risico voor werknemers om ziek te worden is niet groter dan voor andere volwassenen. Ook verwacht de raad niet dat vaccinatie van werknemers anderen beschermt, omdat werknemers na vaccinatie het virus waarschijnlijk nog steeds kunnen overdragen. Daar komt bij dat de vaccins tegen rotavirus niet voor gebruik bij volwassenen zijn geregistreerd.
Bij zeer jonge kinderen kan een rotavirusinfectie ernstig verlopen. In 2021 adviseerde de Gezondheidsraad om kinderen te vaccineren tegen rotavirus.

Vaccinatie werknemers: rotavirus

Vaccinatie rotavirus werknemers
Beeld: ©Unsplash

Classificatievoorstel: 1-tert-butoxypropan-2-ol mogelijk kankerverwekkend

De Gezondheidsraad adviseert de staatssecretaris van SZW om de stof 1-tert-butoxypropan-2-ol te classificeren in gevarencategorie 2. Er is beperkt bewijs dat beroepsmatige blootstelling aan de stof tot kanker leidt.

1-tert-butoxypropan-2-ol

Beeld: ©iStock

Classificatievoorstel: 1-broompropaan mogelijk kankerverwekkend

De Gezondheidsraad adviseert de staatssecretaris van SZW om de stof 1-broompropaan te classificeren in gevarencategorie 2. Er is beperkt bewijs dat beroepsmatige blootstelling aan de stof tot kanker leidt.

1-broompropaan

Beeld: ©SZW / Riesjard Schropp

COVID-19-vaccinatie voor jonge kinderen met verhoogd medisch risico

De Gezondheidsraad adviseert kinderen van 5 tot en met 11 jaar die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden door COVID-19 te vaccineren. Het gaat om kinderen met bepaalde aandoeningen die onder behandeling van een kinderarts zijn. Dit schrijft de raad aan de minister van VWS.

COVID-19-vaccinatie van jonge kinderen met verhoogd medisch risico

Vaccinatie in arm
Beeld: ©Gezondheidsraad

Vacature Algemeen secretaris/directeur Gezondheidsraad

Vanwege het vertrek van de huidige interim zoekt de Gezondheidsraad een nieuwe algemeen secretaris/directeur.

Als algemeen secretaris/directeur ben je secretaris van Gezondheidsraad en leg je verantwoording af aan de voorzitter. Daarnaast geef je leiding aan het secretariaat van in totaal ongeveer 45 mensen. De vacature staat open tot en met 16 januari. 

Vacature Oncoloog voor de Commissie Bevolkingsonderzoek

De Commissie Bevolkingsonderzoek zal komende jaren onder andere adviezen uitbrengen over de landelijke bevolkingsonderzoeken naar darmkanker en borstkanker. De Gezondheidsraad is daarom op zoek naar een medisch specialist oncologie met affiniteit voor de landelijke bevolkingsonderzoeken, bij voorkeur gepromoveerd. Reageren kan tot en met 16 januari.

Lees ook

Kerstgroet

Het jaar 2021 is bijna ten einde. In het nieuwe jaar hopen wij u, als lezer van onze nieuwsbrief, weer te mogen informeren over onze adviezen en het werk van de raad, en u te kunnen verrassen met interessante interviews.

Wij wensen u sfeervolle feestdagen en een gelukkig 2022.

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.