Beeld: ©Hollandse Hoogte

Vaccinatie tegen waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die veel voorkomt. Jonge kinderen hebben doorgaans milde symptomen als blaasjes op de huid die jeuk veroorzaken en koorts. Bij volwassenen komen ernstiger complicaties voor, zoals longontsteking. Iemand die waterpokken heeft gehad, krijgt het daarna niet nogmaals. In Europees Nederland krijgen vrijwel alle kinderen voor hun vijfde jaar waterpokken in een milde vorm, waardoor de ziekte onder volwassenen nauwelijks voorkomt. Op de BES-eilanden is dat anders: daar circuleert het virus minder. Niet alle kinderen krijgen al jong waterpokken en daardoor  zijn er regelmatig uitbraken waarbij ook volwassenen ziek worden, soms ernstig. Daarom adviseert de Gezondheidsraad op de BES-eilanden vaccinatie tegen waterpokken toe te voegen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen die nog geen waterpokken gehad hebben en zich daartegen willen beschermen, kan vaccinatie aangeboden worden met een vaccin alleen tegen waterpokken. De raad adviseert in Europees Nederland geen vaccinatie in te voeren, omdat dat weinig gezondheidswinst zou opleveren, gezien de milde vorm waarin de ziekte hier voorkomt.

Vaccinatie tegen waterpokken
Oktober 2022
Waterpokken is een veelvoorkomende, besmettelijke kinderziekte.
Wie het heeft gehad, kan het niet nog een keer krijgen.
Jonge kinderen hebben vooral milde klachten, zoals koorts, blaasjes en jeuk.
Voor volwassenen zijn waterpokken minder onschuldig.
Zij krijgen vaker complicaties, zoals bijvoorbeeld een longontsteking.
Er is een veilig vaccin beschikbaar.
De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren of dit vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen zou moeten worden.
Hij vroeg daarbij om advies over de situatie in Europees Nederland en Caribisch Nederland, ofwel op de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba.
De gezondheidsraad adviseert om in Caribisch Nederland wel te vaccineren tegen waterpokken.
Bart-Jan Kullberg
Voorzitter Gezondheidsraad
In Caribisch Nederland krijgen niet alle kinderen waterpokken, waardoor ze het later als volwassene nog kunnen krijgen.
Om de paar jaar zijn er uitbraken, waarbij volwassenen soms ernstig ziek worden.
Vaccinatie van de bevolking in Caribisch Nederland voorkomt zulke uitbraken.
Door een combinatievaccin te gebruiken tegen waterpokken, de bof, mazelen en rodehond blijft het aantal prikken in het Rijksvaccinatieprogramma gelijk.
Daarnaast zou iedereen in Caribisch Nederland die nog geen waterpokken heeft gehad, eenmalig de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren.
In Europees Nederland is de situatie anders.
Bart-Jan Kullberg
Voorzitter Gezondheidsraad
Hier krijgen bijna alle kinderen voor hun vijfde jaar een milde vorm van waterpokken.
En daarom komt de ziekte onder volwassenen nauwelijks voor.
Daarom adviseert de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris om in Europees Nederland niet te vaccineren tegen waterpokken.
Meer weten over vaccinatie tegen waterpokken? Ga naar:
www.gezondheidsraad.nl

De video is ook verkrijgbaar met ondertiteling in het Engels en Papiaments. Indien u deze wilt zien ga dan naar Vaccination against chickenpox of Vakunashon kontra Sendepaga.