Nieuwsbrief Gezondheidsraad september 2022

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Gezondheidsraad presenteert Werkprogramma 2023

Op de derde dinsdag van september presenteert de Gezondheidsraad zijn werkprogramma voor het komende kalenderjaar. Aan de hand van de vijf domeinen Zorg, Preventie en screening, Voeding, Leefomgeving en Arbeidsomstandigheden beschrijft het Werkprogramma 2023 de adviesonderwerpen die op de agenda staan.

Werkprogramma 2023

Beeld: ©iStock

Openbare commentaarronde voor Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose

De Gezondheidsraad geeft de gelegenheid om commentaar te leveren op de conceptversie van het advies Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose en de bijbehorende achtergronddocumenten. Dit conceptadvies gaat in op de vraag in hoeverre de Richtlijnen goede voeding toegepast kunnen worden bij mensen met atherosclerotische hart- en vaatziekten en of bepaalde aanpassingen nodig zijn. Reageren kan van dinsdag 20 september tot en met vrijdag 7 oktober.

Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2
Beeld: ©Gezondheidsraad

Ethische en maatschappelijke factoren wegen mee bij testen donorbloed

Bij besluiten over het al dan niet inzetten van testen om de veiligheid van donorbloed te waarborgen, spelen naast de formele, cijfermatige criteria ook ethische en maatschappelijke overwegingen een rol. Dat gebeurt alleen niet altijd expliciet. Daardoor is soms niet duidelijk waarom een test die niet kosteneffectief is, toch wordt ingevoerd of gehandhaafd. Op verzoek van de staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad een afwegingskader opgesteld voor een transparantere besluitvorming over het testen van bloeddonaties.

Afwegingskader testen van bloeddonaties

Bloedtransfusie
Beeld: ©Hollandse Hoogte

Laat duurzaamheid meewegen bij keuzes in de zorg

Om bij het gebruik van hulpmiddelen in de zorg meer rekening te houden met het milieu, is het essentieel dat duurzaamheid gaat meewegen bij keuzes in de zorg. Duurzaamheid zou een van de normen moeten zijn voor ‘goede zorg’, naast veiligheid, doelmatigheid, effectiviteit en cliëntgerichtheid. Regie van de overheid is nodig om een transitie in gang te zetten, waaraan alle partijen bijdragen die zijn betrokken bij ontwerp, productie en afvalverwerking van hulpmiddelen. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan de minister van VWS.

Verduurzaming van hulpmiddelen in de zorg

Beeld: ©ANP / Robin Utrecht

‘Stel bij alle nieuwe aankopen, protocollen en behandelingen de vraag of ze wel duurzaam zijn’

Interview met dr. Nicole Hunfeld, Erasmus MC

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. ‘Dat percentage moet echt omlaag, en dat kan alleen als iedereen meedoet: de zorg, fabrikanten, producenten universiteiten en de overheid’, aldus dr. Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker IC en projectleider duurzaamheid Green Team IC Volwassenen bij het Erasmus MC. Sinds kort is zij ook programmacoördinator van Een Duurzaam Erasmus MC, met onderzoek als aandachtsgebied. ‘Er zijn nog nauwelijks wetenschappelijke publicaties die laten zien of met groene initiatieven ook echt duurzaamheidsdoelen worden behaald. Daar is nog een wereld te winnen.’

‘Stel bij alle nieuwe aankopen, protocollen en behandelingen de vraag of ze wel duurzaam zijn’

Beeld: ©Paul Tolenaar

Beperkte aanpassingen in Rijksvaccinatieprogramma

De Gezondheidsraad adviseert alle vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te behouden en van een aantal het moment waarop ze wordt gegeven te verschuiven. Op die manier ontstaat optimale bescherming. Daarom vindt de raad het niet wenselijk om mensen de keus geven vaccinaties weg te laten of te schuiven met prikmomenten; dat vermindert de bescherming juist. Wel zou het goed zijn om vaccinaties die niet in het RVP zitten beter bekend en toegankelijker te maken. Dat schrijft de raad aan de staatssecretaris van VWS.

Evaluatie schema Rijksvaccinatieprogramma

Toekomstbestendig coronabeleid vraagt om actie via doordenken scenario’s

Het is belangrijk dat overheid en samenleving voorbereid zijn op verschillende toekomstscenario’s voor het verloop van de COVID-19-pandemie. Om hierbij te helpen, werkten veertien adviescolleges vijf coronascenario's verder uit: (1) Verkoudheid (2) Griep+ (3) Externe dreiging (4) Continue strijd en (5) Worst case.

Coronascenario's doordacht

Beeld: ©Rijksoverheid / Inge van Mil

Twee doses HPV-vaccinatie voor alle leeftijden

De Gezondheidsraad adviseert bij de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan alle groepen twee doses vaccin te geven. Voor de groep ouder dan 15 jaar betekent dat een vermindering van drie naar twee prikken. Voor jongere kinderen blijft het aantal prikken gelijk. Dit schrijft de raad aan de staatssecretaris van VWS.

Aanpassing doses HPV-vaccinatie

Beeld: ©Hollandse Hoogte

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.