Nieuwsbrief Gezondheidsraad maart 2022

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Jaarverslag 2021 Gezondheidsraad: In de schijnwerpers

Het Jaarverslag 2021 is 30 maart 2022 gepubliceerd op onze website en aangeboden aan onze opdrachtgevers bij de ministeries van VWS, IenW, SZW en LNV. Naast een getalsmatige verantwoording geeft het jaarverslag een overzicht van onze activiteiten in 2021 en inzicht in de rol die onze adviezen spelen in de maatschappij.

De Gezondheidsraad stond in 2021 meer dan ooit in de schijnwerpers. De wetenschappelijke kennisontwikkeling kent zijn eigen dynamiek. In de coronapandemie werd dit ook voor het brede publiek zichtbaar. De stand van de wetenschap vormt zoals altijd de basis van onze adviezen. In dit jaarverslag laten wij zien hoe we ook in 2021 flexibel, onafhankelijk en transparant zijn blijven werken om regering en parlement te ondersteunen.

Jaarverslag 2021

Coverbeeld Jaarverslag 2021
Beeld: ©Hollandse Hoogte

Periodieke evaluatie: Gezondheidsraad adviseert ‘op gedegen en betrouwbare wijze’

De Gezondheidsraad wordt gezien als onafhankelijk en gezaghebbend, de acceptatie van adviezen is groot en de raad voert zijn formele taak op een gedegen en betrouwbare wijze uit. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de periodieke evaluatie die de Gezondheidsraad heeft laten uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Bovendien heeft de raad in het kader van de advisering over de COVID-vaccinatie een aanzienlijke versnelling van de doorlooptijden weten te realiseren, waarbij steeds de wetenschappelijke kennis werd benut die op dat moment voorhanden was, zo constateren de onderzoekers.

Periodieke evaluatie: Gezondheidsraad adviseert ‘op gedegen en betrouwbare wijze’

Laptop
Beeld: ©Unsplash

Stel tweede booster beschikbaar voor 60- tot en met 69-jarigen

De Gezondheidsraad adviseert om een tweede boostervaccinatie beschikbaar te stellen voor mensen van 60 tot en met 69 jaar die dat willen. Voor de rest van de volwassenen is zo’n revaccinatie nu niet nodig volgens de raad. Om in het vervolg snel te kunnen besluiten over de noodzaak voor revaccinatie van specifieke doelgroepen, heeft de Gezondheidsraad een toepassingskader opgesteld dat ook vandaag is aangeboden aan de minister van VWS.

Vervolgadvies tweede boostervaccinatie tegen COVID-19

Beeld: ©RIVM / Sander Koning

Toepassingskader revaccinatie tegen COVID-19

De Gezondheidsraad heeft een kader opgesteld waarmee beoordeeld kan worden welke doelgroepen op welk moment in aanmerking komen voor revaccinatie (ook wel booster of herhaalprik), op welk moment en met welk vaccin, gegeven de epidemiologische situatie van dat moment.

Toepassingskader revaccinatie tegen COVID-19

Vaccinatie in arm
Beeld: ©Gezondheidsraad

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.