Nieuwsbrief Gezondheidsraad november 2021

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

COVID-19-booster ook onder de 60 aanbieden van oud naar jong

De Gezondheidsraad adviseert bij de voorgenomen boostervaccinatie tegen COVID-19 voor mensen tussen 18 en 60 jaar de volgorde van oud naar jong aan te houden en geen onderscheid te maken naar het vaccin dat iemand eerder heeft gekregen. De voordelen van een efficiënte uitvoering wegen op tegen de relatief kleine verschillen in bescherming tussen de verschillende vaccins. Dat schrijft de raad aan de minister van VWS.

Boostervaccinatie tegen COVID-19 bij personen van 18 tot 60 jaar

Beeld: ©RIVM / Sander Koning

Boostervaccin COVID-19 voor volwassenen met downsyndroom

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen met downsyndroom een extra dosis COVID-19-vaccin aan te bieden. Ondanks vaccinatie is deze groep namelijk onvoldoende beschermd tegen ernstige ziekte en sterfte door COVID-19. Dit schrijft de raad aan de minister van VWS.

Boostervaccinatie tegen COVID-19 voor mensen met downsyndroom

Beeld: ©Hollandse Hoogte

Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met diabetes type 2

Ook voor mensen met diabetes type 2 vormen de Richtlijnen goede voeding de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van VWS op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk onderzoek. Bij overgewicht is het verstandig om af te vallen en deze gewichtsvermindering in stand te houden. Het beperken van de koolhydraatinname kan helpen bij het afvallen, maar de toegevoegde waarde daarvan voor de gezondheid op de lange termijn is niet aangetoond.

Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2

Beeld: ©Jing xi Lau / Unsplash

Advisering over COVID-19-vaccinatiestrategie krijgt vastere plek binnen de raad

De Gezondheidsraad geeft advisering over vaccinatie tegen COVID-19 een structurelere plek binnen de raad. Zo kunnen de wetenschappelijke ontwikkelingen goed gevolgd blijven en de wetenschappelijke kwaliteitsnormen voor de adviezen geborgd. De taken van de tijdelijke Commissie Medische aspecten COVID-19 (MACov-19) worden om die reden overgenomen door de Commissie  Vaccinaties COVID-19, als subcommissie van de vaste Commissie Vaccinaties.

Advisering over COVID-19-vaccinatiestrategie krijgt vastere plek binnen de raad

Beeld: ©NIAID

Boostervaccin COVID-19 voor 60-plussers en bewoners zorginstellingen

De Gezondheidsraad adviseert mensen van 60 jaar en ouder een extra dosis COVID-19-vaccin aan te bieden, te beginnen bij de oudsten. Ook bewoners van zorginstellingen, waaronder verpleeghuizen, komen in aanmerking voor zo’n booster. De raad constateert dat de COVID-19-vaccins in de algemene bevolking nog goed beschermen tegen ernstige ziekte, maar er zijn aanwijzingen dat bij oudere gevaccineerden de bescherming afneemt. Om een toename van ernstige ziekte voor te zijn, adviseert de raad de minister van VWS om nu wel te starten met een boosteraanbod.

Boostervaccinatie tegen COVID-19; vervolgadvies

Verpleegkundige vaccineert man
Beeld: ©Unsplash

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.