De nieuwe richtlijnen goede voeding voor eiwitbronnen bevatten concrete aanbevelingen voor een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon. Ten opzichte van het huidige Nederlandse voedingspatroon betekenen de richtlijnen vooral minder vlees en meer peulvruchten en noten.

In de Richtlijnen goede voeding geeft de Gezondheidsraad periodiek adviezen over voedingsmiddelen, dranken en voedingspatronen. De laatste versie van de richtlijnen verscheen in 2015. In 2025 heeft de vaste commissie Voeding de richtlijnen herzien voor voedingspatronen en eiwitbronnen: peulvruchten, noten, zuivel, vis, vlees, eieren, en vlees- en zuivelvervangers. Richtlijnen over andere productgroepen, zoals graanproducten en groente en fruit, volgen in een later advies. 

Net als voorheen zijn de richtlijnen primair gebaseerd op de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Daarnaast heeft de commissie gekeken naar de voedselveiligheid en – uitgebreider dan voorheen – naar de milieu-impact. De commissie concludeert dat een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon beter is voor de gezondheid en het milieu ten goede komt. Die conclusie sluit aan bij het gezondheidsraadadvies uit 2023 over de eiwittransitie. Met de nieuwe richtlijnen geeft de commissie concrete invulling aan de toen geadviseerde verschuiving. 

De Richtlijnen goede voeding zijn opgesteld voor de algemene bevolking. Het Voedingscentrum vertaalt de richtlijnen naar voorlichting over gezonde, duurzame en veilige eetpatronen, ook voor specifieke doelgroepen. Het Voedingscentrum verwacht in het voorjaar van 2026 de doorontwikkelde Schijf van Vijf uit te brengen. 
 

Adviesaanvraag

Er is geen specifieke adviesaanvraag voor dit advies. Het adviseren over Richtlijnen goede voeding is een vaste activiteit van de Gezondheidsraad binnen het adviesdomein Voeding.