Nieuwsbrief Gezondheidsraad januari 2024

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Laat medische keuring rijbewijs bij stollingsstoornissen vervallen

Mensen met hemofilie of andere stollingsstoornissen zouden niet langer een medische keuring en herkeuring hoeven ondergaan bij het aanvragen van een rijbewijs. Dit adviseert de Gezondheidsraad. Door de verbeterde behandeling van deze aandoeningen komen klachten die de rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden nog nauwelijks voor.

Rijgeschiktheid bij hemofilie en andere stollingsstoornissen

Rijgeschiktheid
Beeld: ©Unsplash / Darwin Vegher

Geen gezondheidsrisico’s door asbest in Nederlands leidingwater

De Gezondheidsraad ziet geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op kanker door blootstelling aan asbest via leidingwater. De concentraties asbestvezels in Nederlands leidingwater zijn zeer laag en uit onderzoek in het buitenland blijkt dat er zelfs bij veel hogere concentraties geen sprake is van een verhoogd risico op bijvoorbeeld maag- en darmtumoren. De raad ziet dan ook geen aanleiding voor maatregelen.

Blootstelling aan asbest via leidingwater

Beeld: ©Swanky Fella / Unsplash

Gezondheidsraad verwelkomt elf nieuwe leden

Helpen de kwaliteit van de gezondheidszorg te behouden en versterken, of het wetenschappelijk duiden van nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij op het gebied van gezondheid en milieu. Dat zijn enkele ambities van onze elf nieuwe leden die per 1 januari zijn benoemd. Zij zetten graag hun kennis en ervaring in door bij te dragen aan de wetenschappelijke advisering van de raad voor de regering en de Tweede en Eerste Kamer.

Gezondheidsraad verwelkomt elf nieuwe leden

Beeld: ©GR

Vacature: wetenschappelijk secretaris

De Gezondheidsraad zoekt een wetenschappelijk secretaris met als aandachtsgebied vaccinaties, voor 32 tot 36 uur per week. 

Voor deze vacature zijn wij op zoek naar een wetenschappelijk secretaris die zich vooral zal richten op de adviezen over vaccinaties en mogelijk ook ingezet wordt bij adviezen over screening. We zoeken iemand met een achtergrond in infectieziekten en epidemiologie.

Als wetenschappelijk secretaris stel je een plan van aanpak op voor de adviezen, adviseer je over de samenstelling van adviescommissies, voer je literatuuronderzoek uit, organiseer je hoorzittingen en schrijf je discussienotities en conceptadviezen voor de commissies. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het proces: je zorgt ervoor dat deadlines gehaald worden en het advies op tijd af is. Het eindproduct? Een overtuigend, goed onderbouwd en toegankelijk advies, waar de beleidsmakers mee uit de voeten kunnen. Binnen het secretariaat werk je samen in een team van collega’s. Daarbuiten onderhoud je contacten met het wetenschappelijk netwerk en met de opdrachtgevers bij de ministeries.

Interesse? Kijk op werkenvoornederland.nl voor meer informatie en solliciteren. Reageer vóór maandag 12 februari

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.