Nieuwsbrief Gezondheidsraad oktober 2021

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Interview Bert Brunekreef: Verminderen ultrafijnstof vergt vooral terugdringen van de verbrandingsprocessen

In september publiceerde de WHO de nieuwe Air Quality Guidelines, waarin zij voor luchtvervuilende stoffen als fijnstof, stikstofdioxide en ozon aangescherpte advieswaarden vaststelde. Bert Brunekreef, emeritus hoogleraar milieu-epidemiologie (Universiteit Utrecht) en erelid Gezondheidsraad, was lid van de WHO-werkgroep die de advieswaarden formuleerde. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ook ultrafijnstof gezondheidsschade kan veroorzaken, zo constateert de Gezondheidsraad in het advies Risico’s van ultrafijnstof in de buitenlucht. Brunekreef: “Oplossingen vallen grotendeels samen met klimaatmaatregelen die ook gericht zijn op het terugdringen van het gebruik van fossiele en biobrandstoffen.”

'Verminderen ultrafijnstof vergt vooral terugdringen van de verbrandingsprocessen'

Prof. Bert Brunekreef
Beeld: ©Brunekreef

Zelfafnameset en uitstrijkje zijn gelijkwaardig

De Gezondheidsraad adviseert om alle vrouwen die worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker direct een zelfafnameset toe te sturen als gelijkwaardig alternatief naast het uitstrijkje door de huisarts. Door zo de drempel voor deelname aan het bevolkingsonderzoek te verlagen kunnen meer gevallen van baarmoederhalskanker voortijdig opgespoord worden. Dat schrijft de raad in een advies over de mogelijkheden om het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te verbeteren.

Verbetermogelijkheden bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Beeld: ©Nationale Beeldbank

Externe activiteiten

Deelname aan podcast van PiL in de praktijk over virusinfecties, vaccinatie en 40 jaar HIV

PiL biedt onafhankelijke praktijkgerichte nascholing en informatie over farmacotherapie in de eerste lijn en maakt podcasts voor huisartsen en apothekers. In de nieuwste aflevering (nr. 17) van de podcastserie over virusinfecties, vaccinatie en 40 jaar HIV spraken huisarts Daan van der Stap en apotheker Nancy Overmars onder meer met Kees Groeneveld, wetenschappelijk medewerker van de Gezondheidsraad. In de podcast geeft hij behalve over dit specifieke onderwerp ook uitleg over de werkwijze van de raad en de rol van de commissiesecretaris. 

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.