Nieuwsbrief Gezondheidsraad september 2021

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Deskundigen discussiëren over aanpassingen aan voedselkeuzelogo

De Gezondheidsraad ondersteunt de Nederlandse afgevaardigden voor het internationale comité dat de Nutri-Score gaat aanpassen. Op 21 september 2021 kwam op uitnodiging van de vice-voorzitter van de raad een groep deskundigen uit de voedingswetenschap en –voorlichting bijeen voor een werkconferentie. Daarin discussieerden zij over de wijzigingen die nodig zijn om het voedselkeuzelogo beter te laten aansluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen.

Deskundigen discussiëren over aanpassingen aan voedselkeuzelogo

Logo Nutri-Score liggend
Beeld: ©Wikimedia Commons

Gezondheidsraad presenteert Werkprogramma 2022

Op de derde dinsdag van september presenteert de Gezondheidsraad zijn werkprogramma voor het komende kalenderjaar. Aan de hand van de vijf domeinen Zorg, Preventie en screening, Voeding, Leefomgeving en Arbeidsomstandigheden beschrijft het Werkprogramma 2022 de adviesonderwerpen die op de agenda staan.

Werkprogramma 2022

Beeld: ©iStock

Meld u aan voor de 9e Els Borst Lezing

Op maandag 22 november organiseert het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) de 9e Els Borst Lezing. De Els Borst Lezing gaat dit jaar over de verbondenheid tussen de gezondheid van mens, dier en milieu volgens de One Health benadering. Dr. Bernice Bovenkerk, universitair hoofddocent dier- en milieu-ethiek bij de Filosofie Groep van Wageningen Universiteit presenteert haar visie.

Bernice Bovenkerk
Beeld: ©Wageningen University & Research / Duncan de Fey

Griepprik voor zwangere vrouwen beschermt zuigelingen

Pasgeborenen kunnen door vaccinatie van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige complicaties bij griep. De Gezondheidsraad adviseert daarom om zwangere vrouwen voortaan de jaarlijkse griepprik aan te bieden. Bijkomend voordeel is dat zwangere vrouwen zelf ook baat hebben bij griepvaccinatie. Naast zwangere vrouwen adviseert de raad om nog enkele doelgroepen toe te voegen aan het Nationaal Programma Grieppreventie.

Griepvaccinatie: herziening van de indicatiestelling 2021

Griepvaccinatie
Beeld: ©Gezondheidsraad

Dring uitstoot ultrafijnstof terug om gezondheid te beschermen

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ultrafijnstof schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom adviseert de Gezondheidsraad de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maatregelen te nemen die de uitstoot van ultrafijnstof terugdringen en de blootstelling eraan verminderen.

Risico’s van ultrafijnstof in de buitenlucht

Beeld: ©Unsplash / Hamish Weir

Extra dosis COVID-19-vaccin voor mensen met ernstige afweerstoornis

De Gezondheidsraad adviseert om specifieke groepen patiënten met een ernstige afweerstoornis een extra dosis van een COVID-19-vaccin aan te bieden als onderdeel van de primaire vaccinatieserie. Ook adviseert de raad voorbereidingen te treffen om andere groepen een ‘boostervaccinatie’ te geven zodra de effectiviteit van het vaccin tegen ernstige ziekte afneemt. Daarvan is op dit moment nog geen sprake.

Boostervaccinatie tegen COVID-19

Beeld: ©RIVM / Sander Koning

Lees ook

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.