Nieuwsbrief Gezondheidsraad juli 2021

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Ook Moderna-vaccin beschikbaar stellen voor 12- tot en met 17-jarigen

De Gezondheidsraad adviseert om het COVID-19-vaccin van Moderna, naast dat van BioNTech/Pfizer, beschikbaar te stellen voor alle 12- tot en met 17-jarigen die zich willen laten vaccineren. Vaccineren van adolescenten met het Moderna-vaccin kan hun directe en indirecte gezondheidswinst opleveren en tegelijk bijdragen aan het afremmen van de epidemie. Dat schrijft de raad in een advies dat vandaag is aangeboden aan de minister van VWS.

Vaccinatie van adolescenten tegen COVID-19 met het Moderna-vaccin

Jongen net gevaccineerd
Beeld: ©Gezondheidsraad

Openbare commentaarronde over Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2

De Gezondheidsraad geeft de gelegenheid om commentaar te leveren op de conceptversie van het advies Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2 en de bijbehorende achtergronddocumenten. Reageren kan van 8 juli tot en met 18 augustus.

Beeld: ©Jing xi Lau / Unsplash

Inzet apps voor publieke gezondheid vraagt zorgvuldige afweging

De verantwoorde inzet van apps ten behoeve van de publieke gezondheid vraagt om een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen. Daarvoor kunnen criteria worden gebruikt uit bestaande ethisch-juridische kaders. Apps brengen wel nieuwe uitdagingen met zich mee ten opzichte van meer klassieke methoden die de overheid inzet zoals een laboratoriumtest. Daarom heeft de Gezondheidsraad enkele criteria nader gespecificeerd in een advies aan de minister van VWS.

Verantwoorde inzet van apps voor publieke gezondheid

Screeningsapps
Beeld: ©Gezondheidsraad

BioNTech/Pfizer-vaccin na eerste dosis AstraZeneca kan

Er is geen bezwaar tegen om mensen die een eerste vaccinatie met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca hebben gekregen, als tweede dosis het vaccin van BioNTech/Pfizer te geven. Dit stelt de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van VWS. De raad baseert zich hierbij op recent gepubliceerd onderzoek, dat laat zien dat deze combinatie een hoog antistofniveau oplevert.

Heterologe vaccinatie

Vrouw net gevaccineerd
Beeld: ©Gezondheidsraad

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.