Jonge voedingsexperts delen kennis over eiwitkwaliteit

De Gezondheidsraad werkt met een netwerk van vooraanstaande wetenschappers op het brede terrein van de volksgezondheid. Via de Jonge Gezondheidsraad (jongGR) worden jonge wetenschappers betrokken bij het werk van de Gezondheidsraad. Op dinsdagmiddag 2 juni organiseerde jongGR een consultatie voor jonge wetenschappers en beleidsmakers met kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Via een online videobijeenkomst kregen zij die middag de kans om mee te discussiëren over de kwaliteit van eiwit in het Nederlandse voedingspatroon.

Beeld: ©Gezondheidsraad

Op dit moment werkt de vaste Commissie Voeding van de raad aan het vaststellen van eiwitnormen voor de gezonde bevolking. Tijdens de consultatie werd de jongGR-deelnemers gevraagd mee te denken over vragen als ‘wat betekent een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon voor de eiwitkwaliteit en de gezondheid?’ en ‘wat is de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van het bepalen van eiwitkwaliteit in de (humane) voeding?’ Het thema eiwittransitie werd tijdens de consultatie belicht vanuit onderzoek bij mensen, maar ook vanuit de vraag: wat kunnen we leren van fysiologisch onderzoek bij dieren.

Het doel van de bijeenkomst was om actuele up-to-date kennis op te halen over eiwitnormen, eiwitkwaliteit en eiwittransitie. Maar ook om kennis te maken met jonge experts met een frisse blik op deze onderzoeksgebieden. De sessie werd ingeleid en voorgezeten door vicevoorzitter van de raad prof. dr. Marianne Geleijnse en bijgewoond door enkele wetenschappelijk medewerkers van het voedingsteam en de voorzitter van de vaste Commissie Voeding. Vanuit het jongGR netwerk kwam een gemêleerd gezelschap op de bijeenkomst af, met onder andere jonge onderzoekers met expertise op gebieden als duurzame voeding, eiwitverteerbaarheid en (onder)voeding bij ouderen. Bovendien waren er beleidsmakers aanwezig vanuit o.a. Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en het Voedingscentrum. De uitkomsten van de discussie worden gedeeld met de vaste Commissie Voeding zodat dit kan worden benut voor toekomstige advisering.

Ben je ook geïnteresseerd om een bijeenkomst van jongGR bij te wonen? Je behoort tot de jongGR doelgroep als je bezig bent met een promotieonderzoek, of maximaal 10 jaar bent gepromoveerd en wanneer je werkzaam bent voor een universiteit, een andere non-profitorganisatie of als je beleidsmedewerker bent bij de overheid. Houd de website in de gaten, of meld je aan voor de nieuwsbrief van jongGR.