Externe evaluatie

Een paar dagen voor kerst 2017 bood een externe commissie haar evaluatie van de Gezondheidsraad voor de periode 2013-2016 aan. Conform de Kaderwet Adviescolleges wordt de raad sinds 1997 elke vier jaar geëvalueerd. De commissie meent dat er wel wat moet veranderen om de Gezondheidsraad ‘toekomstbestendig’ te maken.

Beeld: ©-

De Gezondheidsraad heeft nog steeds groot gezag

De commissie concludeert dat de Gezondheidsraad (nog steeds) groot gezag heeft en dat het werk van de raad een onmiskenbaar doorwerking kent in beleid en maatschappij. Dat gezag verwerft de Gezondheidsraad vooral door zijn onafhankelijkheid en doordat zijn adviezen zwaar op wetenschappelijk onderzoek leunen. In feite ziet de evaluerende commissie maar één zwakte, namelijk de lange doorlooptijden van de adviezen. Achter dat probleem gaat  volgens de commissie een groter probleem schuil: zij meent dat het de Gezondheidsraad ontbreekt aan het noodzakelijke aanpassingsvermogen aan een veranderende context.

Er moet wat gaan veranderen

De commissie meent dat er nog steeds plaats is voor een adviesorgaan als de Gezondheidsraad, met een sterk wetenschappelijk profiel, dat transparante en toegankelijke adviezen produceert. Tegelijkertijd vindt de commissie dat er voor de toekomstbestendigheid van de Gezondheidsraad veranderingen in de organisatie nodig zijn. Ze doet daarvoor de volgende aanbevelingen:

  1. Koester het wetenschappelijke profiel van de Gezondheidsraad.
  2. Pas de werkwijzen grondig aan.
  3. Versterk de leiding van de Gezondheidsraad door de interne organisatie te versterken.
  4. Creëer een wetenschappelijk secretariaat waarin de vernieuwing breed wordt omarmd en dat de competenties heeft om nieuwe werkwijzen toe te passen.

Hoe verder

Binnen de Gezondheidsraad is begin 2018 een begin gemaakt met een verandertraject.