Downloads

Volledige publicatie
(PDF, 8.42 MB)

Samenvatting
(PDF, 16.31 KB)

Adviesaanvraag
(PDF, 20.86 KB)

Persbericht
(PDF, 28.61 KB)

Reactie minister
(PDF, 202.87 KB)

Status

Gepubliceerd, 4 november 2015

Opdrachtgever

VWS/EZ

Trefwoorden

richtlijnen
richtlijnen goede voeding
voeding
voedingsstoffen
voedingsmiddelen
voedingspatronen
chronische ziekten
Richtlijnen goede voeding 2015

Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water. Dat is de kern van het advies Richtlijnen goede voeding 2015, dat de Gezondheidsraad op 4 november heeft aangeboden aan de minister van VWS en de staatssecretaris van EZ (videoboodschap minister Schippers).

In dit advies heeft de commissie Richtlijnen goede voeding 2015 conclusies uit 29 achtergronddocumenten over het verband tussen voedingsstoffen, -middelen en -patronen en het risico op veelvoorkomende chronische ziekten geïntegreerd. De werkwijze die de commissie bij het opstellen van de achtergronddocumenten heeft gehanteerd staat uitgebreid beschreven in het achtergronddocument Werkwijze van de commissie Richtlijnen goede voeding 2015.

De achtergronddocumenten:

aardappelen; alcohol; alcoholhoudende drankenalfa-linoleenzuur; dranken met toegevoegd suiker; eieren; eiwit; granen en graanproducten; groente en fruit; kalium; koffie; natrium; noten en zadeneicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur (visvetzuren); peulvruchten; thee; transvetzuren; uitwisseling van eiwit, vet en koolhydraten; verzadigde, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde (n-6) vetzuren; verteerbare koolhydraten; vetten en oliën; vis; vitamine- en mineralensupplementen; vlees; voedingscholesterol; voedingspatronen; voedingsvezel; water; zuivel.

Het advies riep veel vragen op bij pers en publiek.

Veelgestelde vragen over het advies en de antwoorden.

Eerdere adviezen van de Gezondheidsraad over richtlijnen goede voeding

Commissie

Voorzitter:
prof. dr. ir. D. Kromhout, vicevoorzitter Gezondheidsraad (tot 1 januari 2015), Den Haag
Lid:
prof. dr. ir. J. Brug, hoogleraar epidemiologie, VU medisch centrum, Amsterdam
Lid:
prof. dr. A.W. Hoes, hoogleraar klinische epidemiologie en huisartsgeneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht
Lid:
dr. J.A. Iestra, voedingskundige, Universitair Medisch Centrum Utrecht
Lid:
prof. dr. H. Pijl, hoogleraar diabetologie, Leids Universitair Medisch Centrum, lid (tot 1 april 2015), adviseur (vanaf 1 april 2015)
Lid:
prof. dr. J.A. Romijn, hoogleraar inwendige geneeskunde, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Lid:
prof. dr. ir. J.C. Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, Vrije Universiteit, Amsterdam
Lid:
prof. dr. ir. P. van 't Veer, hoogleraar voeding, volksgezondheid en duurzaamheid, Wageningen Universiteit en Research Centrum, lid (tot 1 juni 2015), adviseur (vanaf 1 juni 2015)
Lid:
prof. dr. ir. M. Visser, hoogleraar gezond ouder worden, Vrije Universiteit, VU medisch centrum, Amsterdam
Adviseur:
prof. dr. J.M. Geleijnse, hoogleraar voeding en cardiovasculaire ziekten, Wageningen Universiteit en Research Centrum
Adviseur:
prof. dr. J.B. van Goudoever, hoogleraar kindergeneeskunde, VU medisch centrum en Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Adviseur:
prof. dr. M.T.E. Hopman, hoogleraar integratieve fysiologie, Radboud universitair medisch centrum, Nijmegen
Adviseur:
prof. dr. ir. R.P. Mensink, hoogleraar moleculaire voedingskunde, Universiteit Maastricht
Adviseur:
prof. dr. ir. A.M.W.J. Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten, Universiteit Maastricht
Adviseur:
prof. dr. ir. M.H. Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie, Wageningen Universiteit en Research Centrum
Waarnemer:
ir. C.A. Boot, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Den Haag

Contactpersonen en secretarissen

Secretaris:
dr. ir. J. de Goede
Secretaris:
dr. ir. C.J.K. Spaaij (cjk.spaaij@gr.nl)
Secretaris:
dr. ir. R.M. Weggemans (rianne.weggemans@gr.nl)

Deze publicatie kan als volgt worden aangehaald

Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-1