Op 17 november 2025 is prof. dr. J.G.A.J. (Jo) Hautvast overleden, erelid van de Gezondheidsraad. Jo Hautvast heeft van 1976 tot 2005 een belangrijke bijdrage geleverd aan het werk van de voormalige Voedingsraad en de Gezondheidsraad. Van 1994 tot en met 2005 was hij (vice)voorzitter van deze raden en van de Beraadsgroep Voeding. Hautvast was van 1972 tot 2000 hoogleraar aan Wageningen Universiteit met als leerstoel ‘De leer van de voeding en de voedselbereiding’. Een bericht op de website van de Gezondheidsraad volgt zodra de rouwadvertentie is verschenen.

Beeld: © Privébeeld / Fam. Hautvast

Jo Hautvast was een echte pionier op het gebied van de voeding. Hoewel hij na een opleiding Geneeskunde en Culturele Antropologie eerst aan de slag ging als arts in Tanzania, verlegde hij zijn focus bij zijn terugkeer naar Nederland naar de voedingsleer. In Wageningen kon hij invulling geven aan zijn interesse in humane gezondheid en voedingsleer. Jo Hautvast was een netwerker pur sang met grote waarde voor de internationale voedingswetenschap. Hij genoot een voortreffelijke nationale en internationale reputatie. Onder zijn leiding werden in Nederland, maar ook in verschillende landen in Afrika en Zuidoost Azië richtinggevende onderzoeksprogramma’s op het gebied van de voedingswetenschappen gestart. Hij publiceerde ruim 200 artikelen in peer-reviewed tijdschriften en vervulde daarnaast een groot aantal nationale en internationale bestuurlijke functies waarbij in het algemeen het bevorderen van de voedingswetenschappen en internationale samenwerking centraal stonden. Recent ontving Jo Hautvast nog de IUNS Living Legend Award. Hij is 87 jaar geworden.

Jo Hautvast had grote betekenis voor de voedingsadvisering in Nederland. Voorafgaande aan en tijdens zijn (vice)voorzitterschappen was hij lid en voorzitter van diverse commissie van de Voedingsraad en de Gezondheidsraad. In 1994 werd hij voorzitter van de Voedingsraad. In die rol leverde hij  een belangrijke bijdrage aan het voortbestaan van de wetenschappelijke advisering over voedingsvraagstukken. In 1996 ging de Voedingsraad op in de Gezondheidsraad en werd hij vicevoorzitter van de Gezondheidsraad en voorzitter van de Beraadsgroep Voeding. Onder zijn (vice-)voorzitterschap zijn ruim 40 toonaangevende adviezen op het gebied van de voeding verschenen, waaronder adviezen over aanbevolen hoeveelheden energie en voedingsstoffen, richtlijnen goede voeding, de veiligheidsbeoordeling van nieuwe voedingsmiddelen, de ontwikkelingen in de voedselconsumptie, het gebruik van antimicrobiële groeibevorderaars in de veehouderij, voedselinfecties, de preventie en behandeling van obesitas, claims over gezondheidseffecten op voedingsmiddelen. In 2005 nam hij afscheid als vicevoorzitter en in 2007 werd hij benoemd tot erelid van de Gezondheidsraad. Naast zijn grote waarde voor de voedingsadvisering in Nederland herinneren wij ons vooral ook zijn warme persoonlijkheid. Hij was zeer betrokken bij de raad en zijn medewerkers met wie hij altijd contact onderhield.