Erelid Henk Visser op 92-jarige leeftijd overleden

Op 25 maart 2023 is prof. dr. H.K.A. Visser overleden, sinds 2002 erelid van de Gezondheidsraad. Henk Visser heeft van 1971 tot 2016 een belangrijke bijdrage geleverd aan het werk van de raad, als lid en voorzitter van vele commissies en beraadsgroepen. Visser was hoogleraar Kindergeneeskunde aan het Erasmus MC en decaan van de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit.

Beeld: ©Gezondheidsraad

We herinneren Henk Visser als een uitstekende wetenschapper met brede belangstelling, een geordende denker en een gedreven, daadkrachtige en soms strenge bestuurder. Wat hij deed, deed hij goed. Tegelijkertijd was hij een warme persoonlijkheid met gevoel voor humor en oprechte interesse voor de mensen met wie hij werkte. Visser was doordrongen van het belang van de Gezondheidsraad, waarin wetenschappers zich om niet inzetten voor maatschappelijke thema’s. Hij was dan ook tot op hoge leeftijd betrokken bij het werk van de raad.

Als medicus toonde hij daarnaast een bijzondere belangstelling voor voeding, wat in zijn activiteiten binnen de Gezondheidsraad tot uiting kwam in commissievoorzitterschappen rondom voedingsnormen en moedermelk, en een lidmaatschap van de Beraadsgroep Voeding. Visser was ook voorzitter van de Commissie Vaccinatieplicht rondom polio, en lid van diverse beraadsgroepen, zoals de Beraadsgroep Geneeskunde en die voor huisartsgeneeskunde, voeding en genetica, en van vele commissies, onder meer rondom vaccinaties, neuralebuisdefecten, vitaminen en mineralen, en sporenelementen. Van 1990 tot 2002 was hij lid van de Presidiumcommissie.

Henk Visser is 92 jaar geworden.