CEG: balanceren bij schaarste in de planbare zorg

Tijdens gezondheidscrises kan grote druk op schaarse zorgmiddelen ontstaan. Dat vraagt om keuzes over wie als eerste zorg ontvangt, en wie moet wachten. Zoals de coronapandemie laat zien, resulteert dit vaak in uitstel van planbare zorg om ruimte te maken voor acute zorg. Welke patiënt voorrang krijgt, is niet alleen een keuze voor zorginstellingen, maar ook voor de politiek. Daarbij is het belangrijk om continu de juiste balans te zoeken tussen verschillende morele uitgangspunten voor een rechtvaardige verdeling van zorg. Dat stelt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) in het signalement Code rood.

Beeld: ©Ali Kazal / Unsplash

Het signalement Code rood. Verkenning van morele uitgangspunten bij langdurige schaarste in de zorg is gepubliceerd op de website van het CEG.

Het CEG is een samenwerkingsverband van de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Wilt u de signalementen van het CEG voortaan ook ontvangen? Meld u dan aan via Registratie | Op de hoogte blijven van het CEG (yellenge.nl). Na aanmelding zal het CEG u de toekomstige signalementen op de dag van publicatie toesturen.