CEG: Knelpunten rond de omgang met onbedoelde en ongewenste uitkomsten van zorg

De kwaliteit van zorg in Nederland is hoog. Dat kan niet garanderen dat de uitkomsten in de zorg altijd naar ieders bedoeling of wens zijn. In het signalement Onbedoelde en ongewenste uitkomsten van zorg identificeert het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) drie morele logica’s die onderling op gespannen voet kunnen staan: normhandhaving, leren en herstel. Deze morele logica’s kunnen kwaliteitsstaf, beleidsmedewerkers, management en bestuur in de zorg helpen bij het beter doorgronden van knelpunten en het formuleren van een oplossing die recht doet aan de behoefte van de betrokkenen.

Beeld: ©Ali Kazal / Unsplash

Het signalement Onbedoelde en ongewenste uitkomsten van zorg is gepubliceerd op de website van het CEG.

Het CEG is een samenwerkingsverband van de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Wilt u de signalementen van het CEG voortaan ook ontvangen? Meld u dan aan via Registratie | Op de hoogte blijven van het CEG (yellenge.nl). Na aanmelding zal het CEG u de toekomstige signalementen op de dag van publicatie toesturen.