Rijgeschiktheid bij hemofilie en andere stollingsstoornissen

De Gezondheidsraad adviseert om de medische keuring voor een rijbewijs voor mensen met hemofilie en andere stollingsstoornissen te laten vervallen.

Tot enkele decennia geleden resulteerden ernstige vormen van stollingsstoornissen onder meer in bloedingen in gewrichten. Hierdoor konden gewrichtsbeperkingen ontstaan die de rijgeschiktheid beïnvloedden. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad in 1994 om mensen met een stollingsstoornis een medische keuring te laten ondergaan bij het aanvragen van een rijbewijs. Ook moeten ze zich periodiek laten herkeuren. 

Inmiddels is de behandeling van stollingsstoornissen aanzienlijk verbeterd. De raad is daarom door de minister van IenW gevraagd om het advies te heroverwegen. De raad concludeert dat door de verbeterde preventieve behandelmogelijkheden de kans op het ontwikkelen van gewrichtsbeperkingen bij hemofilie en andere stollingsstoornissen sterk is afgenomen. Hierdoor is het medisch keuren voor een rijbewijs alleen op basis van hemofilie of andere stollingsstoornissen niet langer nodig. 

Stand van zaken