Beeld: ©ANP

Gespoten PUR-schuimisolatie en gezondheid

Gespoten PUR-schuim wordt vooral gebruikt voor de na-isolatie van vloeren van bestaande woningen. Het bestaat uit twee componenten die na een chemische reactie uitharden tot een isolerende schuimlaag. Het is van belang dat dit proces goed verloopt, anders kunnen stoffen vrijkomen die voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen blijft dan binnen veilige grenzen. Bij onjuiste toepassing kunnen deze grenzen overschreden worden waardoor de risico’s voor de gezondheid toenemen. De gezondheidsklachten die bewoners melden zijn door gebrekkige registratie nu niet goed te duiden. De raad adviseert de registratie te verbeteren. Ook vindt de raad dat bewoners de garantie moeten krijgen dat isolatiebedrijven veilig werken volgens de richtlijnen. Tot slot adviseert de raad de risico’s voor werknemers nader te onderzoeken.

Het kernadvies is op 11 februari 2021 gecorrigeerd. Gewijzigd: laatste zin op pagina 8. Toegevoegd: geraadpleegd deskundige op pagina 51.