Beeld: ©IStock

Vaccinatie tegen rotavirus

Infectie met het rotavirus leidt jaarlijks tot duizenden ziekenhuisopnames van jonge kinderen. Vaccinatie kan veel hiervan voorkomen. Bovendien kan vaccinatie de sterfte aan rotavirus vrijwel uitbannen. Dat weegt op tegen de kleine kans op een ernstige bijwerking vindt de raad. Daarom adviseert hij kinderen te vaccineren tegen rotavirus. Het betreft in ieder geval kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben of een aangeboren afwijking. Voor deze kinderen zijn de gevolgen van een rota-infectie het ernstigst. De raad is ook positief over algemene vaccinatie: die levert meer gezondheidswinst op maar is niet kosteneffectief bij de huidige vaccinprijzen. Dit schrijft de raad aan de minister van VWS. De gezamenlijke, verbindende notitie van Zorginstituut en Gezondheidsraad kunt u hieronder downloaden.