Jaarbericht bevolkingsonderzoek 2006

De wetenschappelijke ontwikkelingen in het vroeg opsporen van ziekten gaan snel. Nieuwe screeningsmethoden worden ingezet in door de overheid gefinancierde programma’s, maar worden ook steeds vaker aangeboden via zelfstandige klinieken, zorgverzekeraars en internet. Hoe betrouwbaar en veilig zijn al die tests om ziekten op te sporen? Is na elke vroeg opgespoorde ziekte ook een effectievere behandeling mogelijk? En welke nieuwe tests zouden een aanwinst kunnen zijn voor het bevolkings-onderzoek? De Gezondheidsraad gaat periodiek rapporteren over de ontwikkelingen in het screenen, en onderwerpt die aan een kritische wetenschappelijke evaluatie. Vandaag verschijnt onder de titel Jaarbericht bevolkingsonderzoek 2006 het eerste deel in die reeks. De publicatie wordt aangeboden aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in perscentrum Nieuwspoort.