Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedselconsumptie

De voedselconsumptie van de Nederlandse bevolking laat over de periode 1987-1997 een aantal duidelijke - en niet altijd gunstige - ontwikkelingen zien. De consumptie van groente en fruit is verder afgenomen, terwijl de inname van bijvoorbeeld graanproducten, snacks en frisdranken steeg. De energie per gram voedsel is over het geheel genomen gedaald. Wat we eten en drinken is dus ‘lichter’ geworden, met name door een sterk toegenomen gebruik van suikervrije (light) frisdranken. Toch is het aantal personen met overgewicht en obesitas aanzienlijk toegenomen, tot respectievelijk 34 en 11%. Dit komt doordat de daling in de energiewaarde van de voeding wordt overtroffen door de daling in het verbruik van energie. De lichamelijke activiteit van de bevolking is namelijk verder afgenomen. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een vandaag verschenen advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.