Screening op niet-behandelbare aandoeningen

Lopende activiteit – De vaste Commissie Screening rond zwangerschap en geboorte zal een advies opstellen over screening op onbehandelbare aandoeningen, naar aanleiding van eerdere advisering hierover (Neonatale screening: nieuwe aanbevelingen). Daartoe zal de commissie zich beraden op criteria om vast te stellen wat het juiste moment van screening op onbehandelbare aandoeningen is. Psychosociale gevolgen van vroege kennis van een onbehandelbare aandoening bij een kind zullen daarbij worden gewogen en tevens zal er rekening worden gehouden met de manier waarop een goed geïnformeerde keuze kan worden gemaakt.

Het advies wordt verwacht in het derde kwartaal van 2020.

Voor het beantwoorden van de adviesvraag over screening op niet-behandelbare aandoeningen is de commissie tijdelijk uitgebreid met vijf leden en een structureel geraadpleegd deskundige (zie hieronder). Voor de samenstelling van de vaste commissie, inclusief belangenverklaringen, klikt u op de link onderaan deze pagina.

  • dr. L. Henneman, senior onderzoeker, universitair hoofddocent, Amsterdam UMC
  • dr. M. Kriek, klinisch geneticus, LUMC, Leiden
  • drs. R. van Riemsdijk, jeugdarts knmg, expertisecentrum gespecialiseerde jeugdzorg De Hondsberg-Koraal, Oisterwijk
  • prof. dr. R.A.  Wevers, emeritus hoogleraar klinische chemie, Radboudumc, Nijmegen
  • prof. dr. F.A. Wijburg, hoogleraar klinische metabole ziekten, Amsterdam UMC
  • dr. P.C.J.I. Schielen, hoofdreferentielaboratorium pre- en neonatale screening, RIVM, Bilthoven (structureel geraadpleegd deskundige)