Downloads

Volledige publicatie
(PDF, 510.62 KB)

Samenvatting
(PDF, 36.71 KB)

Persbericht
(PDF, 70.71 KB)

Status

Gepubliceerd, 21 maart 2006

Richtlijn voor de vezelconsumptie

Voedingsvezels zijn delen van planten die door de mens niet worden verteerd. Ze hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Voor twee effecten bestaat overtuigend wetenschappelijk bewijs: voldoende inname leidt tot een betere darmwerking en beschermt tegen hartziekten. Op basis van deze kennis formuleert de Gezondheidsraad nu een nieuwe richtlijn voor de vezelconsumptie. Voor volwassenen luidt die: 3,4 gram voedingsvezel per megajoule (14 gram per 1000 kilocalorieën), wat neerkomt op 30 tot 40 gram per dag. Deze richtlijn betreft vezels die van nature voorkomen in voedingsmiddelen. Op dit moment komt negentig procent van de Nederlandse bevolking niet aan de hoeveelheid voedingsvezel die in de richtlijn is verwoord.

Commissie

  • prof. dr ir G Schaafsma, voedingskundige; TNO Voeding, Zeist
  • dr ir RA Bausch-Goldbohm, voedingskundige; epidemioloog, TNO Voeding, Zeist
  • ir B Breedveld, voedingskundige; voedingscentrum, Den Haag
  • dr ir EJM Feskens, voedingskundige; epidemioloog, WUR, Wageningen
  • dr ir E Kampman, voedingskundige; epidemioloog, WUR, Wageningen
  • prof.dr L Mathus-Vliegen, gastro-enteroloog; AMC, Amsterdam
  • dr F Nagengast, gastro-enteroloog; UMC, Nijmegen
  • prof. dr ir AGS Voragen, levensmiddelentechnoloog; WUR, Wageningen
  • ir B van der Heide,  Ministerie van VWS, Den Haag, adviseur
  • dr ir LTJ Pijls, Gezondheidsraad, Den Haag, secretaris tot 1 januari 2004
  • dr ir CJK Spaaij, Gezondheidsraad, Den Haag, secretaris vanaf 1 januari 2004

Deze publicatie kan als volgt worden aangehaald

Gezondheidsraad. Richtlijn voor de vezelconsumptie. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatie nr 2006/03. ISBN 90-5549-589-1