Commissie Voeding
De Commissie Voeding richt zich op vragen over de kwaliteit, productie en consumptie van voedingsmiddelen. Daarbij wordt gekeken naar zowel de benodigde energie en voedingsstoffen als naar mogelijke gezondheidsrisico’s van voedingsstoffen, -middelen en -patronen. Ook volgt de commissie de wetenschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot een aantal onderwerpen die sterk in de maatschappelijke belangstelling staan, zoals het obesitasvraagstuk en voedingsaanbevelingen voor zwangeren en jonge kinderen.
Een toelichting op de samenstelling van de commissie staat in de brieven die de voorzitter van de Gezondheidsraad op 22 juni 2016 verstuurde aan de minister van VWS en aan de staatssecretaris van EZ.
Voedingsnormen
De commissie Voeding heeft een werkgroep ingesteld om voorbereidend werk te doen voor een advies over de voedingsnormen. Deze werkgroep heeft de volgende samenstelling: prof. dr. ir. J. Brug (voorzitter), prof. dr. S.J.L. Bakker, dr. H. van den Berg, mw. prof. dr. E. Blaak, prof. dr. J.B. van Goudoever, mw. dr. J.A. Iestra, prof. dr. ir. R.P. Mensink, mw. prof. dr. ir. M. Visser, mw dr. ir. C.J.K. Spaaij (secretaris), dr. S.R. Vink (secretaris), drs. E.J. Schoten (secretaris).
Samenstelling
- Voorzitter:
- prof. dr. ir. J. Brug, hoogleraar gezondheidsgedrag en gezondheidsvoorlichting, Universiteit van Amsterdam
- Lid:
- prof. dr. S.J.L. Bakker, hoogleraar interne geneeskunde, UMCG, Groningen
- Lid:
- dr. ir. J.W.J. Beulens, voedingskundige-epidemioloog, VUmc Amsterdam
- Lid:
- prof. dr. E. Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme, Maastricht University
- Lid:
- prof. dr. J.B. van Goudoever, hoogleraar kindergeneeskunde, VUmc en AMC, Amsterdam
- Lid:
- prof. dr. A.W. Hoes, hoogleraar klinische epidemiologie en huisartsgeneeskunde, UMC Utrecht
- Lid:
- prof. dr. M.T.E. Hopman, hoogleraar integratieve fysiologie, Radboudumc, Nijmegen
- Lid:
- dr. J.A. Iestra, voedingskundige, UMC Utrecht
- Lid:
- prof. dr. S. Kremers, hoogleraar preventie van obesitas, Maastricht UMC+
- Lid:
- prof. dr. ir. R.P. Mensink, hoogleraar moleculaire voedingskunde, Maastricht University
- Lid:
- prof. dr. C.D.A. Stehouwer, hoogleraar interne geneeskunde, Maastricht UMC+, Maastricht
- Lid:
- prof. dr. ir. M. Visser, hoogleraar gezond ouder worden, VU Amsterdam en VUmc, Amsterdam
- Lid:
- prof. dr. ir. M.H. Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie, Wageningen UR
- Waarnemer:
- ir. B.H. Smale, VWS, Den Haag
Contactpersonen en secretarissen
- Secretaris:
- dr. K.G. van der Mark-Reeuwijk (kvandermark@gr.nl)
- Secretaris:
- drs. E.J. Schoten (ej.schoten@gr.nl)
- Secretaris:
- dr. ir. C.J.K. Spaaij (cjk.spaaij@gr.nl)
- Secretaris:
- dr. ir. R.M. Weggemans (rianne.weggemans@gr.nl)